Resipi asalnya aku ambil dari blog azlita aziz.
Hmmmm...macam rasa makan ais krim kacang merah.
1 cawan kacang merah
10 gm serbuk agar-agar
1 liter air
260 gm gula pasir
1 1/2 cawan santan
1 sb tepung jagung
pewarna merah
setitik esen ros
secubit garam
1. Kacang merah direndam semalaman. Lepas itu rebuskan hingga empuk dan toskan.
2. Kisarkan 3/4 cawan kacang merah itu bersama santan, tepung jagung dan pewarna merah. Ketepikan.
2. Kisarkan 3/4 cawan kacang merah itu bersama santan, tepung jagung dan pewarna merah. Ketepikan.
2. Masak serbuk agar-agar, air dan gula. Bila mendidih, ketepikan 1 cawan dari agar-agar putih itu ke dalam periuk lain.
Agar-agar yang selebihnya dicampurkan bahan yang telah dikisar tadi. Masak lagi hingga mendidih sedikit.
3. Tuangkan separuh dari agar-agar kacang merah itu ke dalam acuan. Bila hampir keras taburkan sedikit lebihan kacang merah yang telah direbus. Tuangkan di atas kacang merah itu lebihan agar-agar kacang merah tadi. Biarkan ia sejuk.
Agar-agar yang selebihnya dicampurkan bahan yang telah dikisar tadi. Masak lagi hingga mendidih sedikit.
3. Tuangkan separuh dari agar-agar kacang merah itu ke dalam acuan. Bila hampir keras taburkan sedikit lebihan kacang merah yang telah direbus. Tuangkan di atas kacang merah itu lebihan agar-agar kacang merah tadi. Biarkan ia sejuk.
4. Sementara itu panaskan agar-agar putih supaya cair semula. Masukkan lebihan kacang merah rebus tadi.
5. Bila agar-agar kacang merah dah hampir keras (adalah nampak goyang-goyang sikit), tuangkan campuran agar-agar putih di atasnya.
Sekiranya agar-agar kacang merah itu telah keras, cucuk-cucukkan atau cakar-cakarkan sedikit dengan garfu supaya agar-agar putih berkacang itu melekat di atasnya.
6. Sejukkan dalam peti ais dan siaplah puding kacang merah. Kemudian bolehlah dipotong ikut suka.
No comments:
Post a Comment