Sunday, February 26, 2012

Ikan Kerisi Tumis Asam



3 ekor ikan kerisi
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
2 biji cili padi hijau
1 keping daun limau purut
1 sb asam jawa
1 cawan air
1/4 cawan minyak
1 sb serbuk kunyit
garam secukup rasa


1.  Ikan kerisi dibersihkan dan digaul dengan garam dan kunyit.  Bawang besar, bawang putih dan cili merah dihiris.  Cili padi dibelah dua.  Asam jawa diramas dengan air.


2.  Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.  Ketepikan.


3.  Bekas minyak menggoreng ikan itu digunakan untuk menumis bawang besar, bawang putih dan cili merah. 


4.  Bila bawang dah mula layu dan naik bau, masukkan air asam jawa dan garam.  Bila mendidih, masukkan ikan goreng tadi bersama cili padi dan daun limau purut.  Tutup api.



No comments:

Post a Comment