Monday, February 13, 2012

Nasi Carrot




2 cawan beras basmathi
1 batang carrot - diparut
2 biji tomato
20 gm gula batu 
2 biji bawang besar - dihiris
2 cawan santan
1 cawan air rebusan ayam/air biasa
3 helai daun pandan
2 pokok daun ketumbar - dihiris 
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar :
7 biji cili hijau
1 sb jintan manis
1 st lada sulah
4 ulas bawang putih

Bahan tumis
3" kulit kayu manis
3 bunga lawang
4 buah pelaga
6 bunga cengkih

1.  Carrot diparut dan diketepikan.   Tomato didadu kecil dan digaul dengan gula batu.  Ketepikan.  Bawang besar dihiris.

2.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan tumis hingga naik bau.

3.  Masuk pula bawang besar dan tumis sekejap hingga bawang layu.

4.  Masuk pula bahan kisar dan tumis lagi.  Bila hampir garing, barulah dimasukkan daun pandan dan air rebusan ayam/air biasa.

5.  Kemudian masukkan beras, santan dan garam.  Sukatan air (termasuk kiraan santan dan air rebusan ayam/air biasa) bergantung pada jenis beras yang digunakan.

6.  Apabila nasi dah mula mendidih dan air dah mula kering, masukkan tomato dan carrot.  Kacau sikit-sikit biar rata dan tutupkan periuk.  Jangan dikacau terlalu sangat supaya nasi tidak hancur.  Biarkan nasi masak dengan sendirinya.

Tabur dengan daun ketumbar masa menghidang.  Jika suka boleh ditaburkan bawang goreng dan kismis.



Ini untuk 2 kg beras basmathi.  



No comments:

Post a Comment