Saturday, February 18, 2012

Ayam Percik



1/2 ekor ayam
3 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit
1 cawan santan pekat
1 keping asam keping
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan kisar :
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
1" lengkuas
1" kunyit

1.  Lumurkan ayam dengan separuh dari bahan kisar tadi dan perapkan lebih kurang 1/2 jam.


2.  Tumiskan baki bahan kisar tadi hingga naik bau.


3.  Masukkan serai, santan pekat dan daun kunyit. 


4.  Bila mendidih, masukkan asam keping dan garam.
5.  Sambil itu, ambil sedikit kuah ayam percik yang ditumis itu lalu dilumurkan pada ayam.  Manakala kuah selebihnya dimasak lagi hingga kuahnya jadi pekat.  Tutup api.


6.  Panggang ayam atas bara api atau panggang dalam frying pan.  Kuatkan sedikit api semasa memanggang supaya ayam tu masak dan agak garing.


7.  Semasa memanggang tu ambil sedikit lagi kuah ayam percik tadi dan disapukan lagi atas ayam yang sedang dipanggang. 
8.  Semasa menghidang, curahkan kuah selebihnya di atas ayam.



No comments:

Post a Comment