Friday, February 10, 2012

Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Padi



2 keping ikan tenggiri
1 biji kelapa parut
10 biji cili padi - ditumbuk
2" kunyit hidup - ditumbuk
1 helai daun kunyit
2 batang serai - diketuk
3 cawan air
garam secukup rasa

1.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 2 cawan air dijadikan santan cair.

2.  Masukkan cili padi, kunyit hidup, serai dan santan cair dalam periuk.  Gunakan api perlahan dan biarkan mendidih sambil dikacau selalu. 


3.  Kali ini aku garamkan ikan itu dan aku goreng sekejap tapi jangan garing sangat.  Kalau tak digoreng, masukkan aje terus ikan itu dan dibiarkan sekejap.  Bila dah hampir mendidih, masukkan santan pekat bersama daun kunyit.

4.  Masuk garam dan dikacau-kacau selalu sampai ia mendidih tapi jangan sampai pecah minyak. Tutup api.




1 comment: