Wednesday, February 29, 2012

Biskut Kelapa




1 cawan mentega
1 cawan gula castor
1 biji merah telur
1 cawan kelapa kering
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung sagu
1 cawan tepung beras
1 sb baking powder
1 st esen vanila
1 biji kuning telur
sedikit kacang tanah

1.  Tepung gandum, tepung sagu, tepung beras dan baking powder diayak bersama.  Ketepikan.

2.  Pukul mentega dan gula hingga kembang.

3.  Masukkan merah telur.  Gaul sebati.

4.  Masukkan esen vanila dan kelapa kering.  Gaul lagi hingga sebati.



5.  Akhir sekali masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.

6.  Canaikan doh di atas papan pencanai dan terap dengan acuan. Jika adunan agak melekat taburkan sedikit tepung gandum.

7.  Susun biskut atas dulang pembakar yang telah disapu dengan mentega.  Sapukan kuning telur dan tabur kacang tanah yang ditumbuk kasar.  Bakar pada suhu 170c selama 15 minit.

8.  Bila biskut telah masak, sejukkan terlebih dahulu barulah disimpan dalam bekas kedap udara.




No comments:

Post a Comment