Friday, February 3, 2012

Nasi Keju



2 cawan beras basmathi - rendam 10 minit
5 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 sb parutan keju cheddar
1" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 sb minyak
air (ikut sukatan pada pek beras)


1.  Panaskan minyak.
2.  Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga hingga naik bau.
3.  Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih dan tumis lagi hingga naik bau.
4.  Masuk beras dan goreng sebentar.
5.  Masukkan air secukupnya dan garam.  Gaulkan perlahan supaya beras tidak patah-patah.
6.  Tutup periuk dan biarkan nasi masak dengan sendirinya. 
7.  Kemudian barulah ditaburkan keju cheddar dan gaulkan dengan perlahan.

Sebaiknya dibiarkan nasi sejuk sedikit dan digembur-gemburkan nasi tu perlahan-lahan jangan butiran nasi tu jadi hancur.  Lepas tu baru ditaburkan keju dan digaul rata pada nasi perlahan-lahan.



No comments:

Post a Comment