Saturday, February 4, 2012

Ketam Masak Lemak Cili Padi untuk menantu ku


Ketam Masak Lemak Cili Padi
untuk menantu ku, Norzuliana.

amacam?
suka tak??


Ketam yang aku beli ni ketam betina. Ada telur.  Yang warna kuning tu lah telur ketam.


4 ekor ketam
10-15 biji cili padi
2 sb udang kering kisar
2 helai daun kunyit
2 batang serai
1" kunyit hidup
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan air
garam secukup rasa


1.  Ketam dibersihkan.  Serai dititik.  Cili padi dan kunyit hidup ditumbuk atau dikisar.  Sehelai daun kunyit dipotong-potong, sehelai lagi dihiris.




2.  Kelapa parut diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat.  Diperah lagi dengan 1 1/2 cawan dijadikan santan cair.



6.  Bahan tumbuk/kisar, serai, ketam dan santan cair dimasukkan ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.



7.  Bila telah mendidih, masuk santan pekat, daun kunyit dan garam.



8.  Kacau selalu hingga mendidih tapi jangan sampai pecah  
minyak, nanti kuah akan menjadi cair semula.  Bila telah mendidih itulah cepat-cepat perahkan jus limau nipis.  Kacau-kacaukan dan tutup api.




                          

No comments:

Post a Comment