Thursday, February 9, 2012

Sup Telur


Semalam Yong bagi aku kobis bunga dan carrot yang dibelinya di Cameron Highland.  Aku pun masak ajelah sup, gunakan apa aje bahan yang masih ada dalam simpanan.


2 biji telur
1 batang carrot
20 gm kobis bunga
1 biji tomato
500 ml air
1 cili merah - dihiris
1 sb minyak untuk menumis
sedikit bawang goreng

Bahan ditumbuk kasar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan tumis :
3" kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

1.  Carrot dibelah 4 dan tomato dipotong 4.  Kobis bunga dipotong kecil.  Cili merah dihiris.


2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis dan bahan tumbuk hingga naik bau dan kekuningan.



3.  Masukkan air, carrot, tomato dan bunga kobis.  Masak hingga mendidih.

4.  Pecahkan telur terus ke dalam sup dan biarkan telur masak.

5.  Akhir sekali masuk garam dan biarkan mendidih sekejap. Kemudian taburkan cili merah dan bawang goreng.  Lebih sedap jika ditabur dengan daun bawang atau daun sup.




No comments:

Post a Comment