Thursday, February 2, 2012

Laksa Kedah




Laksa sememangnya sedap.  Tapi perasan tak, ramai orang makan laksa dia akan ketepikan daun kesum dan hirisan bunga kantan.  Kenapa ye nak dibuangkan bahan-bahan yang sebenarnya boleh dimakan.  Sebab tu lah kalau aku masak kuah laksa, aku blendkan sekali daun kesum dan bunga kantan tu.  Malah asam gelugur tu pun kadang-kadang aku blendkan sekali.  Aku cuma masukkan sikit aje daun kesum tu dalam kuah laksa tu...supaya taklah nampak kosong sangat rupa laksa tu.  



1 paket mee laksa - direbus
daun salad - hiris halus
1 biji timun - dipotong halus
1 biji bawang besar - dihiris
10 biji cili padi - dihiris
2 biji telur - direbus 
5 biji limau kasturi


Bahan untuk kuah :
700 gm ikan sardin
2 sb cili kisar
10 ulas bawang merah
3 kuntum bunga kantan
4 keping asam gelugur
1 cekak daun kesum
2 sb belacan
1 liter air
garam secukup rasa


Cara membuatnya :
1.  Bersihkan ikan.  Masuk ikan, air dan garam dalaam periuk.  Rebus hingga mendidih.



2.  Asingkan isi ikan dan air rebusan ikan ditapis untuk kuahnya.



3.  Kisar isi ikan, bawang merah, 2 kuntum bunga kantan, belacan dan juga daun kesum.  

Asingkan 1 kuntum bunga kantan dibelah dua dan 3 tangkai daun kesum.

4.  Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk dan masukkan air rebusan ikan.  Tambah air jika perlu.



5.  Bila mendidih, masukkan asam gelugur, daun kesum, bunga kantan dan garam.   Masak lagi hingga mendidih.  Jika terlalu pekat boleh tambah air.




Masa nak makan, masukkan mee laksa dalam mangkuk.  Letakkan salad, timun, bawang besar, telur rebus, cili padi dan perahkan jus limau kasturi.  Tuangkan kuahnya.  Erkkk...nak masuk kuah dulu pun boleh gak.





No comments:

Post a Comment