Friday, February 17, 2012

Ayam Fajjitas Pedas




2 keping dada ayam tanpa tulang - potong nipis
1 biji bawang besar - hiris
1/2 biji lada benggala merah - hiris
1/2 biji lada benggala hijau - hiris
1 biji tomato - cincang
1 st serbuk cili / serbuk lada hitam
1 pokok daun ketumbar - cincang
1 pokok daun salad
1 sb minyak zaitun
garam secukup rasa
3 keping roti tortilla
3 keping cheese slice
4 sb sour cream / mayonis

1.  Panaskan minyak dan masukkan ayam.

2.  Masak dengan api besar hingga ayam masak dan masukkan serbuk cili.  Masak sekejap.  Carik-carikkan ayam itu dan ketepikan.



3.  Dalam kuali yang sama, tumis pula bawang, lada benggala merah dan hijau hingga masak.



4.  Kemudian masukkan garam, tomato dan ayam.  Tutup kuali dan biarkan lebih kurang 10 minit. 



5.  Akhir sekali, masukkan daun ketumbar dan kacau rata. Tutup api.


6.  Ambil sekeping roti tortilla dan panaskan dalam kuali tanpa minyak hingga roti lembut.


7.  Sapukan permukaan tortilla itu dengan sour cream atau mayonis.  Lepas itu letak daun salad dan ayam fajjitas tadi secukupnya dan cheese slice. Boleh juga diletakkan sos cili dan gulungkan tortilla itu.





No comments:

Post a Comment