Sunday, February 9, 2020

Biskut Buah Kana



150 gm planta
90 gm gula ising
1 biji kuning telur
180 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1/2 st baking powder
pewarna kuning dan unggu
acuan buah kana
jem secukupnya

1.  Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder.  Ketepikan.


2.  Pukul planta dan gula ising sekejap hingga kembang sedikit.  

3.  Masuk kuning telur.  Pukul lagi hingga sebati.

4.  Masuk campuran tepung tadi.  Uli hingga jadi doh yang lembut.  Bahagi adunan kepada 2 bahagian.  Satu dicampurkan pewarna kuning dan satu lagi dicampurkan pewarna unggu.


5.  Taburkan sedikit tepung gandum dalam acuan buah kana.  Kemudian tekankan adunan ke dalamnya.  Lebih tak apa.  Lepas itu lurutkan adunan lebih itu dengan pisau.  Masa melurut tu adunan dalam acuan akan sedikit renggang.  Itu memudahkan adunan buah kana itu keluar dari acuan apabila dicungkil dengan hujung pisau.  Cungkil perlahan-lahan.


6.  Susun biskut itu atas baking tray yang telah dialas dengan baking paper.  Bakar biskut pada suhu 160C selama 15 minit atau hingga masak.


7.  Bila biskut dah siap semua.  Sapukan dengan jem di bahagian yang rata dan lekapkan dengan satu lagi biskut.  Simpan dalam bekas kedap udara.





No comments:

Post a Comment