100 gm spaghetti
200 ml cooking cream
1/4 cawan air rebusan ayam
4-5 ekor udang
1 biji capsicum
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano
sedikit serbuk parmesan cheese
garam secukup rasa
1. Spaghetti direbus hingga lembut tapi kenyal (al-dente). Toskan dan ketepikan.
2. Udang dibersihkan dan dibelah belakang. Capsicum didadu besar. Bawang besar didadu kecil. Bawang putih dicincang halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga sedikit kekuningan.
4. Masuk serbuk lada hitam, udang dan capsicum. Masak hingga capsicum layu sedikit.
5. Kemudian masukkan cooking cream, air rebusan ayam dan garam. Masak sekejap hingga mendidih sedikit. Jangan sampai terlalu kering.
6. Akhir sekali masukkan spaghetti tadi. Gaul-gaulkan dan segera dihidangkan panas-panas. Jangan lupa taburkan serbuk oregano dan parmesan cheese.
No comments:
Post a Comment