Tuesday, February 11, 2020

Pastry Inti Kacang Merah




2 1/2 cawan tepung gandum
200 gm butter 
150 ml air ais
2 cawan inti kacang merah
1 biji kuning telur
garam secukup rasa

1.  Gaulkan tepung gandum dan garam.
2.  Butter tu mestilah yang masih sejuk dari peti ais.  Dadu kecil dan masukkan dalam tepung tadi.
3.  Gaul dan ramas butter dan tepung itu hingga berderai.
4.  Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.  Lebih baik diuli atas papan canai yang ditabur tepung.  
5.  Canai doh itu dan diterap bulat besar berdiameter 5".  Teraplah dengan mangkuk besar atau apa saja yang boleh digunakan.  



6.  Potong 4 bulatan itu.  Kelarkan doh itu seperti dalam gambar.




7.  Letak inti kacang merah ditengahnya dan dilipat.  Resipi inti kacang merah di https://csuraya.blogspot.com/2012/11/inti-paste-kacang-merah.html



8.  Sapu kuning telur di atas pastry dan bakar pastry pada suhu 150C selama 15 minit atau hingga kekuningan.








No comments:

Post a Comment