Saturday, February 1, 2020

Kerepek Terung




500 gm terung
1 liter minyak untuk meggoreng

Bahan salut :
3/4 cawan tepung sagu
1/4 cawan tepung beras
1/2 cawan air
1 sb serbuk ketumbar
1/2 biji telur
2 sb santan
sedikit serbuk kunyit 
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Terung dihiris/disagat nipis.  Rendam dalam air bergaram supaya tidak lebam sementara habis dihiris/disagat.  Kemudian bilas dan toskan hingga kering.





2.  Satukan semua bahan salut dan adun hingga jadi beter.  Masukkan hirisan terung tadi secukupnya.  Gaul rata.



3.  Panaskan minyak hingga betul-betul panas.  Masukkan terung tadi sekeping-sekeping.  Goreng hingga garing dan toskan.  Supaya garingnya lebih tahan lama, letakkan kerepek itu dalam dulang pembakar dan bakarlah sekejap dalam oven.  Jangan lama nanti kerepek cepat hangus.


4.  Simpan kerepek itu dalam bekas kedap udara.





No comments:

Post a Comment