Wednesday, February 19, 2020

Bee Hoon Sup Utara




200 gm bee hoon
1 sb serbuk kunyit
2 pokok daun sup 
4 biji limau kasturi
100 gm tauge
3 biji cili padi 
1/4 cawan lobak asin
sedikit bawang goreng

1.  Bee hoon direndam dengan serbuk kunyit hingga kuning.  Kemudian rebus bee hoon itu bersama air rendamannya hingga bee hoon lembut.  Toskan.

2.  Daun sup dan cili padi dihiris.  Lobak asin juga dihiris atau diracik halus.





Bahan untuk sup :
400 gm tulang lembu
200 daging lembu
4" kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 st serbuk lada hitam
7 ulas bawang merah - ditumbuk 
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2" halia - diketuk
2 batang serai - diketuk
1500 ml air
1 sb rempah sup Adabi
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Panaskan minyak dalam periuk.  Tumis kulit kayu manis buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. 

2.  Masuk halia dan serai.  Tumis sekejap dan masukkan lada hitam, tulang lembu, daging, air, rempah sup dan garam.  

3.  Masak hingga tulang dan daging lembut.  Keluarkan daging dan terus masak sup itu dengan api perlahan lebih kurang 1 jam.  Daging tadi dihiris dan diketepikan. 



Bahan untuk sambal :
1 cawan cili kisar
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan air
1/2 cawan minyak 
garam secukup rasa

1.  Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar.
2.  Panaskan minyak.  Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.  
3.  Masuk cili kisar.  Tumis hingga pecah minyak.
4.  Akhir sekali masuk air dan garam.  Masak hingga mendidih macam sambal tumis.



Setelah semuanya siap, bolehlah dihidangkan dengan sup itu panas-panas.






No comments:

Post a Comment