Thursday, February 20, 2020

Mee Goreng Perencah Adabi




450 gm mee kuning
150 gm tauge
1 paket perencah mee goreng Adabi
10 biji fish ball
100 gm daging hiris
1/2 biji bawang besar - dihiris
1/2 cawan air rebusan daging
2 pokok daun sup - dihiris
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa (jika perlu)

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang besar hingga layu.



2.  Masuk perencah Mee Goreng Adabi, daging dan fish ball.  Tumis sekejap dan masuk air rebusan daging.  


3.  Biar ia kering sedikit dan barulah dimasukkan mee kuning. Fungsi air rebusan daging itu bagi menyumbang rasa yang enak dan biar ia kering sedikit baru dimasukkan mee kuning supaya mee tidak jadi kembang nanti.  Melainkan kalau nak buat mee basah.





4.  Masaklah sekitar 4-5 minit barulah dimasukkan tauge dan daun sup.  Masuk garam sedikit.  Gaul-gaulkan dan tutup api.  Jangan masak lama sangat nanti tauge jadi lembik.






No comments:

Post a Comment