Tuesday, March 10, 2020

Bayam Malbari Tumis Belacan




200 gm bayam malbari
1 tiub tauhu jepun
1 biji cili merah
1 sb belacan bakar
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 cawan air
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Bayam malbari dibersihkan dan dipotong.  Basuh dan bilas 3x bagi menghilangkan pasir-pasir halus.  




2.  Tauhu jepun dipotong 1/2" tebal.  Toskan sekejap supaya kering sedikit airnya.  Cili merah dan bawang besar dihiris.  Bawang putih dicincang.

3.  Panaskan minyak dan goreng tauhu jepun hingga garing.  Toskan dan ketepikan.  



4.  Bekas minyak menggoreng tauhu tadi ditumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan belacan hingga naik bau.



5.  Masuk sayur, air dan garam.  Masak hingga sayur masak.  Gunakan api kuat.  Masak sekejap sahaja supaya sayur ini tidak terlalu berlendir.  

6.  Akhir sekali masukkan tauhu jepun yang digoreng tadi.  Kacau-kacaukan dan tutup api.





No comments:

Post a Comment