1 ekor ikan tongsan
1 cawan cili kisar
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb serbuk kunyit
2 biji terung
3 batang serai
6 helai daun limau purut
sekepal asam jawa
500 ml air
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Ikan tongsan tu dibersihkan. Lumur dengan garam dan air limau nipis atau asam jawa. Biarkan seketika kemudian bilas.
2. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar. Asam jawa diramas dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
4. Lepas itu masukkan cili kisar, serbuk kunyit dan serai. Tumis hingga pecah minyak. Boleh tambah sedikit minyak jika terlalu kering. Cili tidak akan cantik garingnya jika kurang minyak.
5. Masuk ikan dan goreng sekejap. Balik-balikkan ikan itu supaya cili itu meresap ke dalam ikan.
6. Kemudian masukkan air asam jawa, air, terung dan garam. Masakan ini mestilah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Masak hingga mendidih dan terung lembut.
7. Bila mendidih barulah dimasukkan daun limau purut. Kacau-kacau sikit dan tutup api. Tutup periuk itu supaya bau daun limau purut itu meresap ke dalam kuah.
No comments:
Post a Comment