Jantung pisang memang sedap dibuat lauk. Cuma kebanyakan jantung pisang yang dijual tu kita tak tahu dari pisang jenis apa. Sesetengah jantung memang cantik cerah aje lepas direbus. Sesetengahnya akan jadi lebam.
Aku masih ingat lagi arwah emak aku dulu memang dia pilih jantung pisang tertentu aje dibuat lauk. Tu lah dulu tak nak ambil tahu tentang tu semua, dah tua-tua ni baru rasa menyesal.
1 biji jantung pisang
1/2 biji bawang besar
1/4 cawan ikan bilis goreng
1/4 cawan kerisek
2 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa
Bahan tumbuk :
5 biji cili merah
1 sb belacan bakar
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1. Jantung pisang dikupas. Ambil bahagian dalamnya yang berwarna putih sedikit. Hiriskan jantung pisang itu sambil direndam dalam air garam supaya tidak lebam.
2. Rebus jantung pisang itu hingga lembut. Bilaskan dengan air bersih dan toskan.
3. Bahan-bahan tumbuk itu digoreng tanpa minyak hingga layu. Lepas itu barulah ditumbuk semuanya.
4. Kemudian gaulkan bahan tumbuk bersama jantung pisang, bawang besar, ikan bilis, kerisek, garam dan gula. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi.
No comments:
Post a Comment