Saturday, January 1, 2011

Karipap Sardin



2 cawan tepung gandum
3 sb planta - cairkan
sedikit air garam

1.  Satukan tepung gandum dan mentega cair.  Gunakan kaedah gaul dan ramas hingga berderai.  

2.  Kemudian masuk air garam sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang lembut.



3.  Canai doh hingga nipis dan terap bulat.  Letak inti sardin di tengah dan kelimkan di tepinya.

Doh karipap ini jika ada lebih, masih boleh dibungkus dengan wrapping plastik dan simpan dalam peti sejuk.  Bila nak digunakan, hanya perlu dikeluarkan dari peti sejuk dan dibiarkan ia lembut sendiri.




4.  Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan karipap itu hingga garing kekuningan.






Inti Sardin :



1 tin besar (425 gm) sardin
1 bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
2 sb cili kisar
1/4 cawan air
1 biji cili merah/hijau - dihiris
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa


1.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili kisar hingga garing.

2.  Masuk sardin bersama dengan sosnya sekali.  Hancur-hancurkan ikan sardin itu.  Biarkan sekejap.

3.  Akhir sekali masuk air, cili hiris dan garam. Masak hingga kering.

5.  Toskan sedikit minyak dari inti sardin itu supaya tidak terlalu banyak minyak meresap keluar dari doh karipap.



No comments:

Post a Comment