Friday, January 7, 2011

Roti Sardin Roll




1 bungkus roti gardenia
2 biji telur
2 sb tepung gandum + sedikit air dijadikan gam
2 cawan minyak untuk menggoreng



1.  Untuk kulit roti sardin roll ini lebih sesuai gunakan roti gardenia.   Jika gunakan roti yang terlalu gebu, ia akan lebih menyerap minyak.  

2.  Buangkan bahagian tepi roti itu.  Lepas itu gelekkan sedikit roti itu supaya leper sedikit.



3.  Letak inti sardin atas roti.  Kalau buat sendiri boleh letak sardin banyak.  Sapukan gam tepung disekeliling tepi roti itu.   Lepas itu gulungkan biarkan melekat.  Tekan sedikit bahagian tepi kiri-kanan roti itu.

4.  Pukulkan sedikit telur itu dan celupkan gulungan roti itu.  



5.  Panaskan minyak dan gorengkan roti yang telah dicelup telur itu hingga garing kekuningan.  




Inti Sardin :

1 tin besar (425gm) sardin
1 biji bawang besar - dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 sb cili kisar
1 biji cili merah/hijau - dihiris
1 sb minyak untuk menumis
1/4 cawan air



Inti Sardin
1.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili kisar hingga agak garing.
2.  Masuk sardin bersama sosnya, air dan cili hiris.
3.  Masak hingga kering.

No comments:

Post a Comment