Thursday, January 13, 2011

Cekodok Geragau Kering



Kalau tengok orang lain punya cekodok atau jemput-jemput semua comel-comel aje.  1 kali atau 2 kali gigit dah habis.  Yang aku punya, kena 5-6 kali gigit.  Posing pun macam batu karang.  Tapi sedapnya tak terkata. 


2 cawan tepung gandum
1/2 biji bawang besar - dihiris halus
1/2 cawan geragau kering - dicuci dan toskan
1 biji cili merah/hijau - dicincang
2 tangkai daun kari - dipotong kecil
garam secukup rasa
2 cawan minyak untuk menggoreng

1.   Satukan tepung, bawang, geragau, cili, daun kari, garam dan air.

2.   Adunkan hingga sebati.

3.   Panaskan minyak.  Masukkan sesudu-sesudu adunan itu ke dalam minyak panas.  Boleh juga dijemput dengan hujung jari.
  
4.  Goreng hingga garing kekuningan.  Toskan.  Makan dengan sos cili.




No comments:

Post a Comment