Monday, January 10, 2011

Ayam Masak Lemak Cili Padi



1/2 ekor ayam
1 biji kelapa parut
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 keping asam-keping
garam secukup rasa

Bahan tumbuk/kisar :
10 biji cili padi
3" kunyit hidup

1.  Ayam dipotong ikut suka.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 cawan air dijadikan santan cair.

2.  Serai diketuk.  Daun kunyit dikoyak-koyakkan.

3.  Masukkan ayam ke dalam periuk dan digaul rata dengan bahan tumbuk.  Masakkan atau kata lain goreng tanpa minyak hingga air ayam kering.

4.  Lepas itu masukkan serai dan santan cair.  Masak hingga mendidih.

5.  Kemudian masukkan daun kunyit dengan santan pekat, asam-keping dan garam.  Masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.  




No comments:

Post a Comment