Bahan untuk air pandan :
3 helai daun pandan
1 cawan air
Bahan untuk kuih :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung sagu
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan air suam
1 st air kapur sirih
sedikit pewarna hijau
garam secukup rasa
kelapa parut putih
1. Kisarkan bahan untuk buat air pandan hingga halus dan tapiskan hampasnya. Didihkan air di dalam periuk kukus.
2. Satukan gula pasir dan air suam. Kacaukan sehingga gula larut. Penggunaan air suam adalah supaya gula cepat larut. Gunakan air sejuk pun boleh juga.
3. Dalam mangkuk lain, satukan tepung gandum, tepung sagu, air pandan, air gula, kapur sirih, pewarna hijau dan garam. Kacaukan dengan whisk hingga sebati. Penggunaan pewarna hijau diperlukan bagi mendapatkan warna yang menarik berbanding hanya menggunakan air daun pandan semata-mata.
4. Sapukan sedikit minyak masak disekeliling loyang. Lepas itu tapiskan adunan tadi terus ke dalam loyang.
5. Tutupkan permukaan loyang dengan plastik wrap dan kukus lebih kurang 30 minit atau sehingga keluar wap di tepi-tepi periuk kukus.
Biarkan kuih betul-betul sejuk, barulah dipotong. Ia terlalu lembut.
No comments:
Post a Comment