Saturday, January 22, 2011

Ayam Masak Kicap




1/2 ekor ayam
1 sb serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2" halia - dihiris halus memanjang
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 sb kicap lemak manis
1 sb kicap pekat
1 cawan air asam jawa
1 biji cili hijau/cili merah - dihiris
1 cawan minyak
garam secukupnya


1.  Ayam dipotong kecil.  Dilumur dengan garam dan serbuk kunyit lalu digoreng separuh masak.



2.  Lebihan minyak menggoreng ayam ditinggalkan sedikit dan di tumis bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis, halia, bawang putih dan bawang besar.  Tumis hingga bawang layu.



3. Kemudian masuk air asam jawa, kicap dan garam.  Masak hingga mendidih.




4.  Akhir sekali masuk ayam dan cili hiris.  







No comments:

Post a Comment