Saturday, January 29, 2011

Sayur Turi Masak Asam Rebus




400 gm sayur turi
2 sb asam jawa 
500 ml air untuk kuah
2 batang serai
3-4 helai daun limau purut
garam secukup rasa

Bahan tumbuk/kisar :
5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih
10 gm kunyit hidup
1/3 cawan cili kisar
1 st belacan




1.  Rendamkan sayur turi dalam air garam.  Bersihkan betul-betul. Kadang-kadang ada ulat-ulat daun.  Daun turi ini boleh disimpul atau dilurutkan daunnya atau dimasak sekali dengan tangkainya. Apapun kita hanya makan daunnya sahaja.

Toskan dan masukkan daun turi itu dalam periuk dengan air secukupnya.  Rebus hingga nampak layu.  Kemudian toskan.  Asam jawa diperah dengan sedikit air dari 500 ml air untuk kuah tadi.
  
2.  Campurkan bahan kisar, serai, daun turi, air asam jawa dan garam ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.  Kuah ini mestilah cair dan jernih aje.


3.  Akhir sekali masukkan garam dan daun limau purut.  Kacau-kacaukan dan tutup api. 

Masakan ini sedap dimakan dengan ikan masin/ikan goreng/ikan bilis goreng.



No comments:

Post a Comment