Sunday, January 23, 2011

Mee Kari



450 gm mee kuning
1 biji kelapa
3 sb rempah kari
10 ekor udang
10 biji fish ball
5 biji tauhu pok - dipotong dua
4 tangkai daun kari
1 keping asam keping
1/3 cawan minyak untuk menggoreng

Bahan hiasan :
20 gm tauge
3 pokok sawi
5 biji limau kasturi
10 biji bawang merah
1 biji timun - dipotong ikut suka
2 pokok daun bawang/sadri
2 biji cili hijau/cili padi
5 biji limau kasturi

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
1/2 " lengkuas
2 sb udang kering

1.  Mee kuning dicelur dalam air mendidih sekejap, jangan sampai kembang dan toskan.

Tauge dibasuh dan rendam dalam ais sejuk kalau nak rangup atau boleh juga dicelur dalam air mendidih dan toskan.

Sawi juga dicelur dalam air mendidih dan toskan.

Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.

2.  Panaskan minyak dan gorengkan bawang merah dijadikan bawang goreng dan toskan.  Lepas itu goreng tauhu hingga garing dan toskan.

3.  Bekas minyak menggoreng tauhu itu ditumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan.

4.  Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air, daun kari, udang dan fish ball.  Bila garing masukkan santan cair.

5.  Akhir sekali masukkan santan pekat, asam keping dan garam. Biarkan mendidih.


6.  Masa menghidang, masukkan mee, tauge dan sawi.  Tuangkan kuah kari tadi.  Taburkan bawang goreng, daun bawang/sadri, tauhu, cili hijau/cili padi dan perahkan jus limau. 




No comments:

Post a Comment