Friday, December 31, 2010

Bayam Merah Tumis Air




Hari ni aku hanya masak sayur bayam merah tumis air, ayam goreng dan hanya panaskan kuah asam pedas semalam yang masih elok.   Cukuplah untuk aku dan sibola-bola ku makan.   Kerja ku hanya lebih kepada mendobi lah memandangkan cuaca cerah hari ni.  Dah beberapa hari cuaca mendung aje, banyak pakaian yang tertangguh menunggu di basuh.


1 ikat bayam merah
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/4 cawan ikan bilis
1 biji cili merah - dihiris
1 cawan air
garam secukup rasa
1 sb minyak untuk menumi

1.  Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar atau dihiris.

2.  Panaskan minyak.  Tumis bahan tumbuk dan ikan bilis hingga kekuningan.

3.  Masukan sayur dan air.  Bila dah mendidih, masuk cili hiris dan garam. Biarkan seketika dan tutup api.  




No comments:

Post a Comment