Tuesday, December 14, 2010

Popia Goreng Inti Tauge & Carrot





Kulit popia secukupnya
1 sb tepung gandum + sedikit air untuk dijadikan sebagai gam

Bahan Inti :
200 gm tauge
6" carrot - dipotong halus memanjang
1/2 biji bawang besar - didadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang
3 sb geragau kering/udang kering
1 pokok daun sadri - dihiris
1 st minyak untuk menumis
garam secukup rasa
                                                      

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kuning.  Minyak tak perlu banyak.

2.  Masuk geragau/udang kering.  Tumis sekejap.

3.  Masuk carrot dan tauge.  Gaul rata.

4.  Akhir sekali masuk daun sadri dan garam.  Gaul-gaulkan dan angkat.  Tak perlu masak hingga tauge lembik.

5.  Toskan inti yang telah dimasak ini dalam penapis supaya tidak terlalu berair.


6.  Ambil sehelai kulit popia dan letakkan inti 1" dari tepi. Gulungkan popia itu dan tampalkan dihujungnya dengan gam tepung tadi.

Buat hingga habis. Panaskan 2 cawan minyak dan goreng popia itu hingga garing kekuningan dan toskan.  Makanlah dengan cili sos.



No comments:

Post a Comment