Wednesday, December 15, 2010

Kari Kacang Buncis



300 gm kacang buncis
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan air
2 sb rempah kari
1 st serbuk ketumbar
1 st serbuk jintan manis
1 biji cili merah
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2" halia
2 sb geragau kering

1.  Kacang buncis dipotong dua.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.  Rempah kari dibancuh dengan sedikit santan cair.  Cili merah dihiris.


2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau. 

3.  Lepas itu masukkan rempah kari, ketumbar dan jintan manis.

4.  Bila rempah dah garing, masukkan santan cair dan kacang buncis.  Biarkan mendidih.

5.  Kemudian masukkan santan pekat dan garam.  Biarkan mendidih sekali lagi dan tutup api.




No comments:

Post a Comment