Thursday, December 23, 2010

Epok-epok Sayur



2 caw tepung gandum
3 sb planta - dicairkan
3/4 cawan air 
1/4 st garam
2 cawan minyak untuk menggoreng

1.  Gaul tepung dan marjerin cair yang masih suam-suam.

2.  Masuk air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.

3.  Canai nipis doh itu dan terap bentuk bulat.  Besar mana nak buat karipap tu ikut suka.


4.  Sapukan 1 sb cili kisar di tengah kepingan doh itu.  Lepas itu letak inti tauge di tengah doh dan kelim seperti membuat karipap biasa. 

5.  Goreng dalam minyak yang banyak.

6.  Makanlah epok-epok ini dengan sos cili.  Sos cili itu mestilah cair sedikit.




 Inti Tauge :
1 mangkuk tauge
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 sb geragau kering 
garam secukup rasa
1 sb minyak untuk menumis

1.  Tumis bawang putih. 
2.  Masuk udang kering atau geragau kering.  Tumis lagi.
3.  Masuk carrot, tauge dan garam.
4.  Masak sekejap dan angkat. 
5.  Toskan dalam penapis supaya inti tidak terlalu berair.



No comments:

Post a Comment