Thursday, December 30, 2010

Sambal Tumis Daging




1/2 kg daging
1 st serbuk kunyit
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar - dihiris
2 sb kicap lemak manis
1 sb asam jawa 
1 cawan air
garam secukup rasa
1/2 cawan minyak untuk menumis

Bahan tumbuk/kisar :
5 biji cili merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan

1.  Daging dipotong nipis.  Dilumur sedikit dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan gorengkan daging itu hingga garing sedikit dan toskan.

Jika daging itu jenis yang liat, rebuskan dulu daging yang telah dipotong-potong itu hingga empuk.  Lepas tu tumbukkan sedikit daging supaya jadi lebih lembut, digaul dengan serbuk kunyit dan garam lalu barulah digoreng.



2.  Lebihan minyak menggoreng daging itu ditumiskan bahan tumbuk hingga kuning.

3.  Masuk cili kisar dan tumis lagi hingga garing. 

4.  Ramaskan asam jawa bersama 1 cawan air tadi dan tapiskan ke dalam cili yang telah garing tadi.  Masak lagi hingga pecah minyak.

5.  Akhir sekali masuk daging, bawang besar, kicap dan garam.  
Bila mendidih, tutup api.




No comments:

Post a Comment