Friday, December 3, 2010

Roti Jala & Kari Daging




Roti Jala
cawan tepung gandum
1 cawan air
1 cawan santan
1 biji telur
1 st serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 sb minyak + 1 helai daun pandan
acuan roti jala

1.  Campurkan semua bahan dan dipukul dengan whisk hingga sebati.  Lepas itu tapiskan supaya tidak ada tepung yang bergentel.



2.  Panaskan kuali leper dan sapukan minyak dengan menggunakan simpulan daun pandan atas kuali leper itu.  



3.  Lepas itu cedokkan adunan itu dengan acuan roti jala dan tebarkan di atas kuali leper itu.  Biarkan roti jala itu masak.  Tidak perlu diterbalikkan.  Bila kelihatan di tepi-tepi roti jala itu seperti terangkat sedikit, maka dah boleh diangkat roti jala itu.



4.  Kemudian lipatlah roti jala itu ikut suka.  Roti jala ini dimakan dengan kari daging atau kari ayam yang pekat.



Kari Daging
1/2 kg daging
1 biji kentang - didadu
1 biji kelapa parut 
2 cawan air untuk diperah kelapa
3 sb rempah kari
2 helai daun kari
1 sb asam jawa
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" lengkuas
1" halia
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih

1.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan 1 cawan air lagi sebagai santan cair.  Ketepikan.  

2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.

3.  Masuk rempah kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.  Boleh tambah minyak jika perlu.

4.  Masuk daging, daun kari dan santan cair.  Bila dah mula mendidih, masukkan kentang dan air asam jawa.

5.  Kemudian barulah dimasukkan santan pekat dan garam.





No comments:

Post a Comment