Friday, December 24, 2010

Cucur Jagung



1 cawan tepung gandum
2 sb tepung beras
1 cawan air
1/4 st air kapur
2 batang jagung
1/2 cawan ikan bilis
1 batang carrot
1 biji cili hijau
1/2 biji bawang besar
1 cawan minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa

1.  Kikiskan biji-biji jagung itu.  




2.  Carrot dipotong halus memanjang dan bawang besar dihiris. 
Cili hijau dicincang.




3.  Campurkan tepung gandum, tepung beras, serbuk kunyit, air, air kapur dan garam.  Gaul hingga sebati.


4.  Masukkan bahan-bahan lain dan gaul lagi hingga rata.  Adunan janganlah terlalu pekat dan tidak juga terlalu cair.  Biarkan adunan dalam 10 minit.


5.  Panaskan minyak dan masukkan adunan itu sesudu demi sesudu. Goreng hingga garing dan toskan.







  


No comments:

Post a Comment