Monday, August 1, 2011

Daging Masak Pedas Szechuan



1/2 kilo daging batang pinang
4" halia
3 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
1 sb cuka
1 sb kicap manis
1 st kicap pekat
1 sb sos tiram
1 st cili flakes
1 biji capsicum 
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Daging dipotong nipis.  Lumurkan daging dengan kicap manis, kicap pekat dan sos tiram.  Perap dalam 20 minit.  Panaskan minyak dan goreng daging hingga garing.  Ketepikan.


2.  Bekas menggoreng daging tadi ditumis bawang putih, cili kering dan halia hingga naik bau.


3.  Masuk daging dan gaul rata.  Biarkan dalam 5 minit.  


4.  Kemudian masuk cuka, kicap manis, kicap pekat, sos tiram,  cili flakes, capsicum dan garam. 

5.  Masak hingga daging empuk dan masakan ini memang agak kering.  Boleh tambah sedikit air jika daging masih belum empuk dan terus masak hingga kering.





No comments:

Post a Comment