Thursday, August 4, 2011

Kobis Goreng Dengan Cendawan Tiram



Ini menu berbuka tadi.  Aku habiskan sayur-mayur yang tinggal daripada dibuang begitu sahaja.  Yelah, yang makan hanya aku dengan suzana.  Kekadang tu, selalulah jugak....bila tak sempat nak masak, buang aje bahan-bahan tu sebab tak boleh simpan lama.

Selalunya aku terpaksa plan lepas masak ni masak apa pulak.  Kena gunakan bahan-bahan yang lebih.  Ada bahan-bahan yang tak dijual dengan kuantiti yang sedikit, tu yang masalah pada kami.  Aku pulak jenis yang suka masak sendiri.



150 gm kobis - dihiris
6 pokok cendawan tiram
6" carrot - dipotong kecil memanjang
1 sb air
3 tangkai cili padi merah - diketuk/dihiris
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih


1.  Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.



2.  Masuk kobis, cendawan, carrot, cili padi, air dan garam.  Gaul-gaulkan.  Bila sayur dah masak, tutup api.





No comments:

Post a Comment