Wednesday, August 24, 2011

Masak Lemak Jantung Pisang



1 biji jantung pisang
2 sb udang kering - ditumbuk
4 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
1 biji limau nipis - diambil jusnya


1. Jantung pisang dibuang kulit luarannya, buang empulurnya dan dihiris. Kemudian direndam dalam air garam supaya jantung pisang itu tak lebam.

2. Kemudian jantung pisang yang telah dihiris itu direbus hingga empuk.  Lepas tu toskannya.




3. Masukkan semua bahan tumbuk tadi bersama santan cair ke dalam periuk. Biar mendidih sambil dikacau selalu.

4. Barulah dimasukkan jantung pisang yang direbus tadi bersama santan pekat.

5. Masuk garam dan dikacau selalu hingga mendidih lagi. Masukkan jus limau dan angkat.

Sedap dimakan bersama sambal belacan atau sambal goreng.  Aku buat sambal belacan aje.



No comments:

Post a Comment