Wednesday, August 24, 2011

Kuih Buah Rotan



500 gm tepung pulut
1/4 cawan gula pasir
1 1/2 cawan santan (anggaran)
2 cawan bijan putih
1 biji telur
1 liter minyak untuk menggoreng


1. Telur dipukul sedikit.


2. Masukkan dalam santan dan gula pasir.  Gaulkan hingga sebati.


3. Tuangkan adunan santan itu ke dalam tepung pulut sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.

4. Kemudian dibulat-bulatkan doh itu kecil-kecil.  Bebola doh itu janganlah besar sangat sebab ia akan mengembang bila digoreng. Bebola kecil itu digolekkan ke dalam bekas yang mengandungi bijan.



5. Bila semua dah siap, panaskan minyak dengan api kecil dan masukkan bebola itu.  Pastikan minyak jangan terlalu panas.


6.  Masa menggoreng bebola kuih itu akan terapung di permukaan minyak dan teruslah digoreng lagi hingga garing kekuningan.


Tips :  Ada ketika kuih ini akan meletus-letus sikit dan pecah.  Aku pernah mengalami perkara ini.  Kuih jadi tak cantik.  Jadi bila kuih yang belum masak itu mula terapung dalam 2 minit, aku keluarkan dan masukkan dalam penapis.  Aku buat sampai habis.  


Lepas itu barulah aku masukkan semula kuih itu ke dalam kuali dan digoreng sampai garing kekuningan.  Buatlah sampai habis. Insyaallah, tak meletus dan pecah pun.


7.  Bila dah garing kekuningan, toskan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.




No comments:

Post a Comment