Wednesday, August 3, 2011

Daging Goreng Masam Manis


Ini menu sahur kami tadi.


200 gm daging batang pinang
1 biji bawang besar 
2 ulas bawang putih
2 sb cili kisar
2 sb cili sos
1 sb tomato sos
1 biji tomato
1/4 st lada hitam
1/4 cawan air
2 sb minyak
garam secukup rasa

1.  Daging dipotong nipis.  Digaulkan dengan lada hitam dan garam.  Biarkan dalam 10 minit dan digoreng dengan 2 sb minyak itu.  Goreng daging itu hingga nampak agak garing.  Ketepikan.

2.  Bawang besar dan bawang putih dihiris.  Tomato dipotong nipis.  
3.  Minyak bekas menggoreng daging tadi ditumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.

4.  Kemudian masukkan cili kisar.  Bila dah nampak garing, masukkan tomato, cili sos, tomato sos, air dan garam.  Bila mendidih masuk daging.  Biarkan pekat sedikit dan tutup api.



No comments:

Post a Comment