Tuesday, August 2, 2011

Mee Jawa




450 gm mee kuning - dicelur/disiram dengan air panas mendidih
150 gm tauge - dicelur/disiram dengan air panas mendidih
1 keping tauhu - digoreng dan dipotong dadu
3 pokok sawi - dipotong dan dicelur
2 biji telur rebus
1 pokok daun bawang - dihiris
1 pokok daun sup - dihiris
4 biji limau kasturi
5 biji cili padi/cili hijau - dihiris
sedikit bawang goreng

Bahan untuk kuah :
5 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
2 sb udang kering - ditumbuk
1 sb rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
2 sb cili kisar
1" lengkuas - dititik
300 gm keledek - dilecek/dikisar 
10 ekor udang kecil 
4 biji tauhu pop - dipotong 2
1 keping fish cake - dipotong nipis
200 gm daging - dipotong nipis
3 cawan air rebusan daging
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Rebus keledek hingga betul-betul empuk.  Toskan lalu ditumbuk atau dikisar hingga halus.  Ketepikan.



2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering hingga kekuningan.

3.  Masuk rempah kari, cili kisar, keledek, tauhu pop, fish cake, udang, daging dan tumis lagi hingga garing.  Sepatutnya, daging itu direbus, dihiris dan diletak atas mee sebelum dituang kuah diatasnya.  

3.  Kemudian masukkan air rebusan daging, lengkuas dan garam. Masak hingga mendidih.  Jika kuah menjadi terlalu pekat disebabkan penggunaan keledek itu, tambahkan air panas.



4.  Masa menghidang, letak mee, tauge, sawi, tauhu dan telur rebus dalam pinggan.  Tuang kuah di atasnya dan tabur daun bawang, daun sup, cili padi/cili hijau dan bawang goreng.  Perahkan jus limau.






No comments:

Post a Comment