Thursday, August 18, 2011

Ikan Pepes


Ini adalah masakan Indonesia.  Boleh gunakan apa saja ikan yang disukai.  Masakan ini samada dikukus atau dibakar namun namanya tetap sama - Ikan Pepes. 

Bahan-bahan yang digunakan juga berbagai-bagai yang boleh menaikkan aroma masakan itu.





2 ekor ikan (ikut suka)
4 helai daun limau purut
2 biji limau kasturi - ambil jus
1 biji tomato - didadu 
1 tangkai daun selasih
1 sb minyak masak
daun pisang dan lidi

Bahan kisar :
7 biji cili merah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1" halia
1" kunyit hidup
1/2" lengkuas
garam secukup rasa

1.  Lumurkan ikan dengan jus limau, bahan kisar dan garam. 



2.  Sapu sedikit minyak di atas daun pisang.  Letak ikan di atasnya.  Satu ekor ikan dalam satu bungkus.



3.  Letak daun limau purut dan daun selasih.



4.  Kemaskan bungkusan ikan itu.  Jika guna daun pisang, semat dikedua hujungnya dengan lidi.



5.  Kukus ikan ini dalam 10 minit.  Kemudian dibakar lebih kurang 20 minit.





No comments:

Post a Comment