Friday, August 12, 2011

Kway Teow Goreng dengan Kucai Bunga




450 gm kway teow
100 gm daging 
100 gm kucai bunga
1 keping tauhu
10 gm tauge
2 sb sos tiram
1 sb kicap cair
2 sb cili kisar
3 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan perapan daging :
1 st serbuk lada hitam
1 sb sos tiram
1 sb kicap cair

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb udang kering

1.  Daging dipotong nipis dan digaulkan dengan bahan perapan. Biarkan dalam 10 minit.  Kemudian digoreng daging itu hingga garing.  Ketepikan.  Tauhu dipotong dadu dan digoreng.   Ketepikan.



2.  Leraikan kway teow, basuh dan digaulkan dengan kicap cair. Ketepikan.  Kucai bunga dipotong 2".


3.  Lebihan minyak bekas menggoreng tadi tumiskan bahan tumbuk hingga garing.

4.  Masuk cili kisar dan tumis lagi hingga cili nampak sedikit garing dan masuk kucai bunga.



5.  Lepas itu masukkan kway teow dan sos tiram.  Gaul-gaulkan dan gorengkan dalam 5 minit.

6.  Akhir sekali masukkan garam, tauhu dan daging goreng tadi.





No comments:

Post a Comment