Thursday, August 4, 2011

Rassam


Sedap sungguh kuah yang cukup ringkas ni.  Ini adalah masakan orang India.  Rasanya agak masam-masam dan pedas sebab aku letak cili padi dan lada hitam.  Kalau tak suka pekat, boleh tambah air bagi cair sikit.



1 biji tomato - belah 4
1 tangkai daun kari
1 tangkai daun ketumbar
1 st biji sawi
1 sb minyak sapi
1/4 st serbuk kunyit
2 cawan air 
10 gm/sekepal asam jawa
garam secukup rasa

Bahan dikisar kering/ditumbuk :
3-4 biji cili padi (kalau nak pedas)
1 st lada hitam
1 st jintan manis 
1/4 st jintan putih
3 ulas bawang putih




1.  Ramaskan asam jawa dengan 1 cawan air tadi.  Ketepikan.  

2.  Baki 1 cawan air tadi dimasukkan ke dalam periuk bersama tomato.  Biarkan mendidih.


3.  Bila mendidih masukkan bahan kisar tadi bersama daun kari. Gunakan api perlahan dan biarkan ia mereneh.   

4.  Kemudian masukkan air asam jawa.  Biarkan ia mereneh perlahan-lahan dengan menggunakan api perlahan.


5.  Panaskan minyak sapi dalam kuali.  Tumiskan biji sawi dan daun kari hingga dengar bunyi meletup-letup.  Jangan sampai hangit nanti kuah akan jadi pahit.  Cepat-cepat tuangkan ke dalam air asam yang merenih tadi.


4.  Akhir sekali masuk garam dan taburkan daun ketumbar.  Di sini aku tapiskan sup itu dari serdak rempah yang dikisar atau ditumbuk itu.








No comments:

Post a Comment