Thursday, July 28, 2011

Kway Teow Hati Rawan





450 gm kway teow
2 sb kicap cair
1 sb minyak untuk menggoreng kway teow
200 gm daging - dipotong nipis
1 keping fish cake - dipotong nipis
100 gm tauge - di celur atau disiram dengan air mendidih
3 pokok sawi - di celur
1 pokok daun sadri - dihiris
3-4 helai daun limau purut
3-4 biji cili padi/cili merah
sedikit bawang goreng 
2 sb minyak untuk menumis bahan kisar


Bahan dikisar halus :
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji cili merah
1 sb ketumbar
1 sb jintan manis
1 st lada hitam

1.  Basuh kway teow dan toskan.  Lepas itu gaulkan dengan kicap cair.  Panaskan minyak dan gorengkan sekejap kway teow itu. Ketepikan.



2.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang dikisar halus hingga garing dan pecah minyak.



3.  Masuk air, daging dan fish cake.  Masak hingga mendidih dan masuk garam.  Tutup api dan masukkan daun limau purut dan jus limau nipis. 




4.  Masa menghidang, letak kway teow, tauge dan sawi dalam pinggan. Tuangkan kuahnya dan taburkan dengan daun sadri, bawang goreng dan cili padi/cili merah.  








No comments:

Post a Comment