1 pinggan nasi sejuk
10 ekor udang
5 biji fish ball - dipotong nipis
1 biji telur
2 pokok sawi
1/4 st serbuk kunyit
1 pokok daun bawang - dihiris
3 sb minyak untuk menumis
sedikit bawang goreng
garam secukup rasa
Bahan kisar :
5 biji cili padi
1/2 biji bawang besar
1/2" kunyit hidup
2 sb udang kering
1. Gaulkan udang dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kemerahan. Ketepikan.
2. Bekas minyak menggoreng udang tadi tumiskan bahan kisar dan fish ball hingga garing.
3. Kemudian masuk sawi dan pecahkan telur. Tumis sekejap dan gaulkan hingga telur hancur. Lepas itu masuk pula nasi sejuk. Gaulkan hingga rata dan sebati.
4. Akhir sekali masuk garam dan udang goreng tadi. Gaulkan hingga rata. Gorengkan lagi dalam 2 minit. Tutup api.
5. Bila menghidang, taburkan bawang goreng dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment