Wednesday, July 20, 2011

Sukun Goreng



Pokok sukun boleh mencapai ketinggian 20 meter.  Buahnya berbentuk bulat atu sedikit bujur mempunyai ukuran garis pusat diantara 10-30cm.  

Pada kebiasaannya berat buah ialah antara 1-3 kg.  Buah sukun selalunya dipetik sebelum mencapai peringkat ranum atau masak. Buah sukun jika dipetik pada peringkat terlalu matang akan menjadi cepat lembut.  Sebaliknya pula, jika buah dipetik pada peringkat terlalu muda, ia akan mengeluarkan getah yang berlebihan apabila kulitnya dikupas dan mempunyai rasa yang sedikit kelat.


1.  Sebelum dikupas kulit buah sukun tu, sapukan sedikit minyak masak pada pisau supaya getah di buah sukun itu tidak melekat.
Kupaskan kulit buah sukun tu dan dibelah dua.  Buangkan sedikit empulurnya.


Lepas tu potongkan nipis buah sukun tu kalau masih muda.  Kalau dah masak, bolehlah dipotong dalam 1cm tebalnya.  Basuh dan toskan.


2.  Buat pula tepung sadurannya.  Ada banyak cara untuk buat tepung saduran ni.  

1 cawan tepung beras
1 sb tepung sagu ubi
1 sb tepung jagung
2 sb bijan
1 st air kapur
1 st serbuk kunyit
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Bancuhkan semua bahan hingga sebati.


3.  Lepas itu masukkan potongan sukun tadi ke dalam tepung saduran itu.


4.  Panaskan minyak dan gorengkan sukun itu sekeping-sekeping. Toskan minyaknya dan bolehlah dihidangkan.

Sedap dicicah dengan sambal kicap.




No comments:

Post a Comment