Monday, July 25, 2011

Nasi Dagang

credit to periuktanah



Bahan untuk nasi :
3 cawan beras biasa
3/4 cawan beras pulut
4 cawan santan cair
3 ulas bawang merah
1/2" halia
1 st halba
garam secukup rasa

1.  Beras biasa dan beras pulut dibasuh dan toskan.
2.  Bawang merah dan halia dihiris.
3.  Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukus.  Sesekali dikacau.



Lauk Nasi Dagang
Bahan A :
1 ekor ikan tongkol
4 keping asam-keping
1 st garam
1/2" halia - hiris
3 ulas bawang putih - diketuk
air secukupnya.

Rebus semua bahan di atas sehingga ikan masak dan airnya tinggal secawan.



Bahan B : dikisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2" kunyit hidup
1/2" lengkuas
3 biji buah keras
2 sb ketumbar
1 st jintan putih

Bahan C :
2 cawan santan
2 batang serai
3 sb cili kisar
1 sb kerisek
beberapa biji cili padi
garam secukup rasa

1.  Tumis bahan kisar hingga wangi.
2.  Masuk cili kisar dan kerisek.  Tumis hingga pecah minyak.
3.  Masuk 1 cawan air rebusan ikan tadi, santan, serai dan garam.
4.  Masak hingga kuah agak pekat.
5.  Akhir sekali masukkan ikan dan cili padi.  




Untuk Buat Acar Mentah
1 batang timun - hiris
1 batang carrot - potong memanjang
1/2 biji bawang besar- hiris
1 biji limau nipis - ambil jusnya
garam, gula

1.  Gaul semua bahan hingga sebati.






No comments:

Post a Comment