1 helai daun kunyit - dihiris
3 helai daun limau purut
garam secukup rasa
daun pisang
Bahan tumbuk/kisar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
1" lengkuas
1" halia
2" kunyit hidup
2 sb rempah kari ikan
2 sb cili kisar
2 helai daun limau purut
1 batang bunga kantan
1 keping asam keping atau sedikit air asam jawa
1/4 cawan air
1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam. Letak atas daun pisang yang disediakan di dalam dulang pembakar.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk/kisar hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa atau asam keping dan garam.
3. Salutkan rempah itu ke seluruh ikan. Letak atas daun pisang. Taburkan daun kunyit dan daun limau purut. Panggang hingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment