1 ekor ayam
1/2 cawan yogurt atau 1 cawan susu cair + 1 sb jus lemon
1 biji lemon - ambil jus
pewarna merah
2 st garam
Bahan kisar :
2" kunyit hidup
1 sb serbuk cili
1 sb lada sulah
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
2" halia
3 biji buah pelaga
1" kulit kayu manis
2 sb marjerin
2 pokok daun pudina
2 pokok daun ketumbar
1. Campurkan bahan kisar dengan yogurt, jus lemon, garam dan pewarna merah hingga sebati.
2. Kemudian digaulkan pada ayam dan perapkan ayam itu semalaman atau lebih kurang 5 jam.
Tapi aku panggang atas api dapur aje sebab aku suka kalau dia garing macam hangus-hangus tu....sedap. Masa yang diambil pun taklah lama sangat berbanding guna oven.
No comments:
Post a Comment